söndag 31 januari 2010

Låg trovärdighet för FNs klimatpanel


För många indier var varningen för att glaciärerna i Himalaya skulle ha smält bort till 2035 det starkaste argumentet för att bekämpa den globala uppvärmningen. Men man vet inte om detta är sant eller bara en bluff. Misstaget avslöjades av en kanadensisk geografiprofessor som heter Graham Cogley. Han är expert på glaciärer. Han visade att påståendet om de smältande glaciärerna inte hade stöd av vetenskapliga data. Kanske beror misstaget på att personer tillhörande panelen läste fel. År 2350 blev år 2035?
För en tid sedan erkände FNs klimatpanel (IPPC) att det var som Graham Cogley sa. Ordföranden i FNs klimatpanel Rajenda Pachauri (bild) erkände att man underlåtit att granska påståendet enligt de rigorösa vetenskapliga metoder som brukar användas men " hoppas att världens folk inte vilseleds av detta misstag". Indiens miljöminister Jairam Ramesh publicerade i november i fjol en undersökning som visade att inte alla glaciärer höll på att smälta och att en del i stället växte. Han håller på att skapa resurser för bättre indisk forskning om glaciärerna i Himalaya. Läs här: "India challenges Western data linking climate change, Himalayan melt".
Några veckor avslöjandet om bluffen hade mängder av e-post läckt ut från vetenskapsmän knutna till panelen. Dessa antydde att panelen medvetet undanhöll data från forskare, som inte delade panelens syn på klimatförändringen.
Pachauri avfärdar kritiken med att det är elaka människor: "Det kommer alltid att finnas en grupp människor som förnekar den globala uppvärmningen tills de är blåa i ansiktet. De är bara intresserade av att hålla fast vid sin slösaktiga och överdådiga livsstil".
Det kunde vara intressant att studera hur denne höge FV-chef själv lever sitt liv. Vem kan ha något förtroende för honom efter dessa uttalanden.

Artikel i Washington Post "U.N. climate panel chief: Error shouldn't derail global warming efforts in India", eller läs den här, översatt i Tempus nr 4 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar