lördag 29 december 2012

Den vita kvinnan

Boken inleds nästan på samma sätt som Anna Janssons ”Alla de stillsamma döda” från 2001, där polisinspektör Maria Wern vaknar till liv inlåst i en betongbunker. Vem är det som är kidnappad?
På spanska kallas ofta kokain för “la mujer blanca”, dvs den vita kvinnan. Men så kallas också en av vulkanerna som vaktar över Mexico City. Iztaccíhuatl som vulkanen heter betyder den vita kvinnan på nauhatl (aztekernas språk).
Författaren Pia Engholm arbetade drygt fyra år i Mexiko, de tre första som chef för Exportrådet i Mexico, och skrev boken som ett ”sidoprojekt”.
Köpte boken av Lena Welinder (Pias mor) i höstas. Läste den med stort intresse. I dag ska jag träffa författaren. Ska bli kul, har en del frågor att ställa!
Boken handlar om Filip Berggren, en ung andresekreterare, på svenska ambassaden i Mexiko City. Filip är troende, I Mexiko upplever han att Gud är mer närvarande. Filip har varit svensk mästare i karate i två år. Han har en pojkvän som heter Mats.
Filip träffar Laura Fernandez, journalist, freelancer, har skrivit i tidskriften Reforma. Är intresserad av maktstrukturer, korruption och nepotism. Laura stöter på Filip och blir besviken över att han är både gift och gay.
Filip och Mats åker till Ciudad Juarez, världens farligaste stad., på gränsen till USA. Där finns gängen.
La Familia Michoacana är en knarkkartell. Den leds av El Más Loco (Nazario Moreno Gonzalez) som driver La Familia med stel disciplin och pseudo-evangeliska anda. Med det dubbla inflytandet både som politisk och social kraft är La Familia känd i Mexiko för sin narkotikarelaterade blodsutgjutelse och för extremt våld.
Läs mer om boken på Pia Engholms blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar