tisdag 13 juli 2010

Lång-Lasse i Delsbo


I dag kunde man på SvT 1 se en gammal svensk långfilm från 1949. "Lång-Lasse i Delsbo". Det är en av de bästa gamla filmer som SvT har visat. Den är engagerande och gripande. Tiden är 1840-tal och den i verkligheten existerande Lars Landgren, sedermera kallad Lång-Lasse, är ny kyrkoherde i Delsbo i Hälsingland. Han har kallats dit av bekymrade församlingsbor som oroar sig för förfallet i socknen. Med hästskjuts förd av Mickel Hansson gör han sin eriksgata genom socknen och kan med egna ögon se det beryktade förfallet hos många av församlingsmedlemmarna. Illegal hembränning, slagsmål med knytnävar och kniv, stölder och hot är vardagsmat.
Den andliga moralen är låg, bygden är full av brottsliga element och befolkningen håller på att dränkas i brännvinsfloden. Lång-Lasse blev den man som med sin folkliga predikometod lyckades stoppa förfallet och höja den sedliga moralen i Delsbo. Han förstår snart att det främsta medlet måste vara att bygga skolor och lära alla att leva upp till 1842 års skolstadga. Låmg-Lasse är en modig person som vågar ta hand om ortens fähundar, med eller utan Guds hjälp. En eller ännu hellre flera sådana personer skulle behövas i Sverige i dag.
Sten Lindgren spelade prästen Lars Landgren, hans fru Matilda av Amma Lindahl, Ulla Andreasson spelade den unga vackra, modiga och sedliga Margit Bryngel.
Läs storyn på egen risk här.

Regi: Ivar Johansson. I rollerna: Sten Lindgren, Anna Lindahl, Ulla Andreasson, Peter Lindgren, Erik Sundquist m.fl.
Svensk filmdata bas. IMDb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar