söndag 18 juli 2010

"Nya EU-medborgare"


En frusen konflikt med de ryskstödda separatisterna i Transdnjestrien har lamslagit Moldavien sedan 1992. Hundratusentals moldaver arbetar utomlands, mestadels illegalt. Pengarna som de skickar hem håller landet flytande. Sedan Rumänien gick med i EU 2007 har det blivit svårare för moldaverna at att resa utomlands. Och ännu svårare kommer det att bli om Rumänien tillåts gå med i Schengensamarbetets passfria zon nästa år. Rumäniens statschef vill göra någonting åt detta.Hans land ska ha fler invånare. För att uppnå detta använder han en mycket ovanlig metod. Han delar nämligen ut rumänska pass till hundratusentals fattiga moldavier, som inte har något emot att bli medborgare i EU-landet Rumänien, eftersom det ger dem möjlighet att söka arbete i vilket EU-land som helst. Det är inte Rumänien som hägrar utan möjligheten att komma in i förhoppningsvis ett Schengen-land och därmed ha fritt val bland 25 EU-länder. Bulgarien intresserar dem inte.
Redan har nästan en halv miljon moldavier lämnat fosterlandet där BNP per capita ligger på Sudans nivå. Omkring 120 000 av Moldaviens 3,6 miljoner invånare har skaffat sig rumänska pass, och drygt 800 000 har lämnat i passansökan. Folkmängden är 3,6 miljoner invånare. För att klara anstormningen har Rumänien öppnat två nya konsulat i städerna Balti och Cahul - allt på EUs bekostnad.
Populistiska partier i EU-parlamentet som det österrikiska FPÖ har reagerat och riktat en formell fråga till Kommissionen om vad den kan göra för att stoppa Rumäniens passutdelningar. Det tyska CDU avvaktar och förväntar sig invandringsströmmen främst till Italien och Spanien - från Rom till Lissabon.
Bilden visar Rumäniens konsulat i Chisinau som är Republiken Moldaviens huvudstad, Europas fattigaste land.

Läs artikeln i Der Spiegel, "Romanian Passports For Moldovans- Entering the EU Through the Back Door", eller läs den här, översatt i Tempus nr 28 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar