onsdag 2 februari 2011

Resan till dig


Ny gammal svensk långfilm från 1953 visades idag på SvT 1. Det är inte klokt, det är 58 år sedan. Det var det året jag fyllde 10 år och fick för första gången gå på bio. Vi, min bror och jag, såg då Astrid Lindgrens Mästerdetektiven Kalle Blomkvist.
Resan till dig är en musik komedi med Alice Babs och Sven Lindberg och många andra underbart härliga gamla komediskådespelare från 1950-talet som Nils Hallberg, Stig Järrel, Douglas Håge, Sigge Fürst och Anders Henriksson. Mycket hög nostalgifaktor.
Mille (Sven Lindberg) och Gun (Alice Babs) är lyckligt gifta. Milles dröm är att spela klarinett och Gun vill bli sångerska. Det går bäst för Gun som blir upptäckt. Mille blir svartsjuk och äktenskapet börjar knaka i fogarna.
Gamla, härliga slagdängor: Stig Olins "En gång jag seglar i hamn". "Det är din da' i da'" och "På söndag" och andra.
Jussi Björling sjöng "Till Havs" i filmen. Han som föddes den 2 februari, 1911, alltså i dag för exakt 100 år sedan. Han var en av världens största tenorer och endast 49 år gammal i en hjärtinfarkt.
Recensioner i Svensk filmdatasbas. Mer om filmen här: IMdB.
Senast sedda gamla svenska långfilmer: Kärlek och svartsjuka, dödliga passioner, Tärningen är kastad, Hjältar i gult och blått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar