måndag 21 februari 2011

Vad är det som händer?

Förra decenniet kännetecknades av "kampen mot terrorismen". Den startade 2001 den elfte september då kapade flygplan flög in i de två tornen i USA.
Några få rika och mäktiga personer drivna av religiöst patos stod inte ut med vad de såg som en dekadent värld. Den stora Satan var USA.
Deras egna ledare i arabvärlden var också smittade och avvek alltmer från den rätta läran. Ledarna måste bort. Dessa få rika och mäktiga personer tänkte sig ta hjälp av massorna i länder som var i krig med USA. Det ledde till krig som i Irak och Afghanistan, många blodiga och lömska attentat men inga bestående förändringar.
Nu händer det däremot något. Nu är det "massorna" själva, utan ledare som vill störta sina ledare i arabvärlden och de lyckas på ett förbluffande sätt. Ben Ali och Mubarak har flytt med svansen mellan benen - dock tyvärr med resväskor fulla av stöldgods.
Jag undrar om Ghadaffi kommer lika lätt undan. Jag tror att det går för honom som för Ceausescu .
Vad beror det på? Delvis den ekonomiska finanskrisen som ledde till elände för vanligt folk i arabländerna och delvis den nya tekniken som gör det möjligt att snabbt sprida information och tips om hur man gör revolutionen från land till land.
Vad händer sedan? Nu har folket störtat sina ledare. Blir det många nya Irak? Eller kan man bygga demokrati på spillrorna av sekellångt tyranneri?
Några artiklar i Tempus som jag gärna rekommenderar:
vecka 3 2011: Arabledarna fruktar att revolutionsfebern sprider sig i hela regionen
vecka 4 2011: Stabilitet eller demokrati, det är den stora frågan
vecka 6 2011: Brödraskapets intentioner är oklara
vecka 7 2011: Mardrömmen är över; nu börjar drömmen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar