tisdag 18 september 2012

Hamnen och Staden, två siamesiska tvillingar

Hamnutbyggnaden pågår i Trelleborg och i går kväll hölls ett möte i Ångkvarnen, Hamngatan 9. Ett lyckat möte med mycket intressant information och stor variation.
Hamnstyrelsens ordförande Jan Isaksson hälsade deltagarna välkomna och angav kvällens “dagordning”.
Jan Isaksson gav en historisk exposé över Trelleborgs Hamns utveckling ända från 1500-talet då köpmän och jordbrukare gick samman för att skapa möjligheter för handel med andra länder. 1619 förlorade Trelleborg sina stadsprivilegier och därmed sina rättigheter att idka handel.
200 år senare byggdes en ny hamn och 1862 bildades ett hamnbolag. Från och med 1867 är det staden som är ägare.
Nu är det nya visioner som styr, hamnen ska flyttas och Sjöstaden ska bli verklighet om något decennium eller kanske tidigare.
Jan Isaksson betonade att Hamnen och Stadens utveckling är som två siamesiska tvillingar, båda är varandras förutsättning.
Efter en kort paus då det bjöds på baguetter och dricka berättade Hamnens VD Tommy Halén om utbyggnaden, hur långt den är klar och vad som ligger i framtiden. Rean idag är Trelleborgs hamn den största Ro-Ro hamnen i Skandinavien och Östersjöns största järnvägshamn.
Därefter vidtog ett intressant studiebesök där vi fick åka runt i hamnen och titta på och få beskrivet både gammalt och nytt och framtida visioner.
Tidigare bloggar om hamnen i Trelleborg:
Hamnens Dag, 12-20-09.
Hamnens dag, 11-08-21

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar