söndag 7 oktober 2012

Moldavien – De övergivna barnens republik



Desperata moldaver flyttar västerut utan sina familjer. Utvandringen hotar att förstöra det moldaviska samhället
Moldavien var en ganska välmående republik medan det ännu tillhörde Sovjetunionen. Men nu har dess allt sämre ekonomi drivit närmare en fjärdedel av befolkningen utomlands i hopp om en bättre framtid. Offren är tusentals barn som växer upp där hemma helt ensamma.
Nadia Popa arbetar i södra Verona, en av Italiens vackraste städer. Popas döttrar bor ensamma kvar i ett land som är ökänt för människohandel (human trafficking) och illegal handel med mänskliga organ.
Moldavien var relativt välmående under sovjettiden, då det var en betydande exportör av frukt och grönsaker till resten av landet. Men i dag är det Europas fattigaste land. Av en befolkning på 4 miljoner har en miljon moldaver flyttat till andra länder där de ofta bor illegalt.
De pengar migranter skickar hem, över en miljard euro per år utgör nästan en fjärdedel av landets BNP.
Familjen är traditionellt helig i Moldavien men det har nu uppstått en stor klyfta mellan verkligheten och idealen. Utvandringen hotar att förstöra det moldaviska samhället.
Läs artikeln i Der Spiegel: “Desperate Moldovans Head West without Families“, eller läs den här, översatt i Tempus nr 40 2012.
Tidigare blogg om Moldavien “Nya EU-medborgare” 2010-07-18

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar