fredag 26 november 2010

Den franska måltiden upphöjdes till kulturskatt


Till mänsklighetens värdefullaste skatter hör Pekingopera, spansk flamencodans och en lunch i Frankrike. Det bestämde FNs organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, tidigare i veckan. Parisarna har själva länge ansett att ingenting är så kulturellt högtstående och så andligt upplyftande som att äta en vällagad fransk måltid tillsammans med familj och vänner, allt från aperitifen och aptitretaren till huvudrätt, sallad, ost dessert och kanske lite frukt.
Det som Unesco nu har fört upp på världsarvslistan är i första hand den traditionella söndagslunchen hos mormor, inte middagen på en trestjärning restaurang. Samma sak finns i andra länderna men fransmännen menar att de hatr en speciell sorts gastronomi med en kombination av mat och vin, olika rätter i följd, dukning och samtal om maten.
Kulturarvslistan föddes 2003 som en parallell till Unescos monumentlista och har utnämnt 178 "abstrakta" traditioner och seder. Merparten är folkliga traditioner som danser och ceremonier. Unesco vill att alla dessa ska bevaras åt eftervärlden.
Läs artikeln i Washington Post, "UNESCO adds French food to cultural heritage list", eller läs den här, översatt i Tempus nr 46 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar