tisdag 16 november 2010

Kina hotar med bojkott

Kina trycker på för att få Europas ledare att bojkotta den norska Nobelkommitténs prisutdelningsceremoni i Oslo 10 december. Pristagare är dissidenten Liu Xiaobo som dömts till elva års fängelse där för att han spelat en viktig roll i Charter 08, ett manifest på Internet som kräver demokratiska reformer och politisk pluralism i Kina. Kina betraktar Liu som en brottsling. Kina investerar massor av pengar i Europa, köper upp skulder och tillgångar och har blivit ett slags räddande ängel för hårt pressade länder som Spanien och Grekland.
Prisutdelningen i Oslo kommer att bli ett test på Kina nyvunna diplomatiska inflytande som landet fått till följd av sin nya roll som ekonomisk stormakt. Kina äger ju i dag till exempel en stor del av USAs offentliga sektor.
Redan innan det blev officiellt att Liu Xiaobo skulle få fredspriset varnade regeringen i Beijing Norge för att de diplomatiska förbindelserna skulle skadas om Liu fick priset. De ska bli mycket intressant att de vilka länder som faller till föga för Kinas hotelser och vilka som vågar stå emot och därmed riskera affärsförbindelser och andra kontrakt.
Läs artikeln i New York Times, "China Urges Europeans to Snub Nobel Ceremony", eller läs den här, översatt i Tempus nr 45 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar