måndag 28 februari 2011

Ska de komma undan så lätt?


Med en symbolisk fottvagning har den katolska kyrkan i Irland bett om ursäkt för en lång historia av övergrepp mot barn.
Offren säger att detta är den tydligaste ursäkten hittills från kyrkans ledare för att de har tillåtit övergreppen.
Den av Vatikanen utsände ärkebiskopen i Boston, kardinal Sean O'Malley och ärkebiskop Diarmuid Martin i Dublin, lade sig på kyrkgolvet framför ett altare av sten som ett tecken på ödmjukhet. Fyra kvinnor och tre män, alla offer för kyrkans övergrepp när de var barn bjöds fram till altaret och därefter knäböjde de höga prelaterna inför offren och tvättade deras fötter. Det är en traditionell gest av katolsk ödmjukhet.
Några av offren kände sig förolämpade, de menade att denna akt inte alls kunde utplåna eller gottgöra vad katolska präster i Irland gjort eller tillåtits göra mot oskyldiga barn under en lång tid.
En rapport från den irländska regeringen avslöjade 2009 ett omfattande övergrepp mot barn av präster i Dublin mellan 1975 och 2004 och att kyrkans ledare gjort allt för att dessa brott inte skulle uppdagas..

Kan det verkligen vara så att inom den katolska kyrkan räcker det med att be Gud om förlåtelse. Den sätter sig upp mot alla "världsliga domar" och är ju då mer fundamentalistisk är någon annan religiös sekt.

Läs artikeln i Dailymail, "Asking forgiveness: Irish archbishop washes feet of sexual abuse victims", läs den här, översatt i Tempus nr 8 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar