tisdag 1 februari 2011

Tunnare än blod

Ett influensavirus sprider sig från det inre Mongoliet. Via Mexiko till Europa och Sverige. Terrorister har ockuperat den engelska ambassaden i Stockholm. Och tagit gisslan. Professor Bo Ekdal är i stort behov av pengar till sin forskning. Professor Hayakawa, enmansutredare för "The National Council of Basic Research" är en mycket viktig person i sammanhanget. Hans besök på institutionen har förberetts i månader. Hayakawa vill gärna demonstrera sina obduktionskunskaper inför kandidater men var finns liket? Gösta Persson heter han, men varför har han kläder på sig? En obetydlig alkis som ofrivilligt blir huvudperson i Åsa Nilsonnes första deckare, en "medicinskt kriminalroman". Hon skrev den redan 1991.
Monika Pedersen, patrullerande polis, men tillfälligt förordnad som polisinspektör, tar hand om fallet, med stor hjälp av sin "sidekick" Mikael. De uppfattar sig i bland som Sherlock Holmes och Watson, eller varför inte som Modesty Blaise och Willie Garvin?
Mycket om Monikas och Mikaels mammor. Monika har alltid varit en besvikelse i sin mors liv, som menade att Monika inte var tillräckligt attraktiv. Monika var tonåring när hennes mor dog.
Rose-Marie är 30 år och musiker. Hon är arvtagare efter sin morbror Gösta Persson. Hon är sångerska i ett band som heter Broken Rose. Hon vill satsa allt på detta. En stor summa pengar skulle betyda mycket. Hon faller för frestelsen att påskynda arvet och är nära att genomföra det perfekta brottet. Men hon hade inte räknat med Monika Pedersen!
Tidigare blogg om Åsa Nilsonne, forskare och författare. Hennes egen blogg.
Hennes nästa bok heter "I det tysta". Den har också några år på nacken, den kom 1992. Hoppas att den blir bättre. Jag blev mycket besviken på den långrandiga och spänningsbefriade "Tunnare än blod". Titeln anspelar på ett medel som hindrar blodproppar men i stället kan ge livshotande inre blödningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar