måndag 14 juni 2010

FNs klimatforskning har förlorat förtroendet

Klimatforskarna gnabbas inbördes och intar en defensiv attityd utåt, vilket sammantaget har lett till att de har förlorat allmänhetens förtroende.
Man kan lägga skulden på ekonomisk oro, ännu en mycket kall vinter eller de många skandaler från världens ledande klimatforskningsorgan, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) eller FNs klimatpanel som vi brukar säga.
Några av IPCCs mest citerade data och rekommendationer visade sig inte ha någon vetenskaplig grund alls utan ha plockats rakt ut ur okontrollerade miljöaktivisters pamfletter, nyhetsartiklar och företagsrapporter. Minst lika skadligt för trovärdigheten har varit att många experter reagerar på kritiken med att ifrågasätta kritikernas integritet i stället för att lägga fram data och underbyggda argument. I Storbritannien sade en ledande forskare i en intervju att han tar ångestdämpande piller och faktiskt övervägde självmord efter det att email och dokument avslöjat att experterna bara valde ut de data som stödde deras hypoteser och inte brydde sig om undersökningar som hotade att förkasta dem. Det vill säga arbetade på ett helt ovetenskapligt sätt.
Oron för den globala uppvärmningen har dämpats överallt. Amerikanerna placerar den globala uppvärmningen allra sist på en lista över 21 problem som oroar dem
Inget av detta betyder emellertid att vi kan fortsätta bränna hur mycket kolväten som helst.
Argument som däremot inte längre håller är tvärsäkra påståenden om hur snabbt och hur mycket den globala uppvärmningen ändrar jordens klimat.

Läs artikeln i Newsweek, "Uncertain Science: Bickering and defensive, climate researchers have lost the public's trust", eller läs den här, översatt i Tempus nr 23 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar