lördag 12 juni 2010

Sydafrika, värdnation för fotbolls-VM

Sedan Sydafrika blev en demokrati för 16 år sedan har landet tagit enorma kliv framåt. Men allt har inte blivit bättre. Kan "mirakelnationen" besegra de bittra klyftorna från förr och förvandla sig till den regnbågsnation som Nelson Mandela drömde om? Eller kommer Sydafrika att sjunka ännu djupare ned i vanstyre, rasmotsättningar, fattigdom, korruption, våld och förfall och på sikt bli ännu en misslyckad, afrikansk stat? Hälsotillståndet i Sydafrika är bland de sämsta i världen och om man bortser från krigszoner är landet också ett av de mest kriminella länderna på hela planeten. De flesta avarta, som utgör knappt 80 % av befolkningen bort fortfarande i eländiga skjul eller små hus utan ordentliga sanitära bekvämligheter.
Zimbabwe, grannlandet i norr, är en ständig påminnelse om vad som kan hända efter bara några decennier med enpartistyre efter befrielsen. Många sydafrikaner, båda svarta och vita, är oroliga för att deras land närmar sig en avgörande punkt.
Kan VM i fotboll medverka till att Nelson Mandelas dröm om en regnbågsnation går i uppfyllelse?

Läs artikeln i The Economist, "The price of freedom", eller läs den här, översatt i Tempus nr 23 2010.

Andra bloggar om Sydafrika:
2010-01-09 Fler fruar för Zuma
2009-09-29 "Ut med de vita farmarna"
2009-03-04 Flykten från Sydafrika
2008-08-22 Helen Zille, ny president i Sydafrika?
2008-05-28 Sydafrikansk främlingsfientlighet.
Tidigare bloggar om Sydafrika, Låt alla arrestera alla, Sydafrika värre än Afghanistan, Biståndspolitiken leder till en ny kolonialisering av Afrika och Det svarta Afrikas rasism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar