torsdag 24 juni 2010

Fotbolls-VM i Sydafrika


Ett glänsande skådespel. Det spelar egentligen inte så stor roll om Sverige är med eller ej. Blogg från VM för fyra år sedan då Sverige gick till åttondelsfinalen och fick möta Tyskland.
Många har säkert andra länder än bara Sverige som favoritlag. Eller föredrar att hålla på länder från någon särskild världsdel som kanske Latinamerika? Hur som helst, det finns många skäl till att följa fotbolls-VM med stort engagemang och uppleva hög spänning även om inte just vårt land är med bland de 32 länder som håller på att göra upp som vem som ska bli världsmästare i fotboll. Dessutom kan en match bli spännande just för att den matchens resultat kan bli avgörande för huruvida ens favoritlag ska ta sig vidare från gruppspelet eller ej. Det krävs mycket tid för att se alla matcherna och för min del vill jag inte lägga så mycket tid på detta. Hittills har det emellertid visat sig att det mesta under matcherna händer under den sista kvarten så det räcker natt titta på den. De två senaste dagarna har varit ett sådant underbart skådespel.
I tisdags (22.6) avgjordes Grupp A med matcher mellan Mexiko och Uruguay samt Sydafrika och Frankrike. Båda spelades samtidigt. Oklart och mycket spännande in till sista tilläggsminuten. Mexiko och Uruguay vidare. På kvällen avgjordes Grupp B med matcher mellan Nigeria och Sydkorea samt Argentina och Grekland. Ännu mer spännande avslutning där ett enda mål hade förändrat situationen. Ett mål hade räckt för Nigeria (och Lagerbäck) men en öppen målchans brändes. Nu blev det Sydkorea som tillsammans med Maradonas Argentina (VM-favoriten?) gick vidare.
Det är mycket få TV-program som innehåller så mycket dramatik, känslostormar och fysiska påfrestningar som fotbolls-VM. Men så står ju också stora penningsummor på spel. Många miljoner kan vara skillnaden mellan vinst och förlust. I kväll är det Danmarks vidare öden som står på spel. Danmark har ödet i egna händer. Seger mot Japan behövs.
Bild från matchen Australien-Serbien.
FIFAs officiella hemsida för VM.
Sydafrika kalender.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar