onsdag 9 juni 2010

Upptäckten av Currywursten


Några år innan andra världskrigets början upptäcktes penicillinet av ett misstag. En Petriskål med en odling av patogena bakterier blev infekterad med mögelsporer och Alexander Fleming drog den rätta slutsatsen när han såg att bakteriekulturen försvann i närheten av möglet.
Precis så upptäcktes Currywursten i det eländiga efterkrigstidens Tyskland, där alla försökte överleva på alla möjliga sätt och där svarta börshandeln och byteshandeln florerade. Amerikanska cigaretter och äkta, skotsk whisky var hårdvalutan. Lena Brücker som förlorat sin unge desertör som återförenats med sin familj efter nazismens fall och som kastat ut sin man, kamspelaren och förföraren, upptäcker Currywursten genom ett missöde. Hon ramlar i trappan och är förtvivlad över att ketchupflaskorna och glasburken med curry går sönder och samlas i en röra på golvet, varor hon bara med största energi och initiativkraft lyckats skaffa sig, men vilken underbar röra. Med lite extra kryddor blir ketchup-curry blandningen tillsammans med korv av kalvkött en himmelsk rätt. Det blir grunden till hennes framgångar i korvkiosken på Grossneumarkt i Hamburg. Receptet kopieras sedan i hela Tyskland.
En fantastisk liten bok skriven av Uwe Timm för snart 20 år sedan och översatts och utgiven av det nya bokförlaget Thorén & Lindskog som har specialiserat sig på tyska böcker på svenska.
Johan Thorén är dessutom son till min frus (och min) ungdomsvän Ann-Charlotte Thorén från Skurup.
Recension i SvD, av Martin Lagerholm, Tysklands historia är korvens.

Förlagets första bok är Ralf Rothmanns lika socialrealistiskt rebelliska som ömt gestaltande roman "Mjölk och kol", om den tonårige killen Simons uppväxt i en stormig arbetarfamilj i 60-talets Ruhrområde. Och på väg är den tredje : Siegfried Lenz relativt nyskrivna "Schweigeminute". Bokförlaget Thorén och Lindskog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar