Plan A, att globalt sänka koldioxidutsläppen, tycks ta alltför lång tid för att förhindra den globala uppvärmningen. Den optimism som fanns försvann i och med att världens politiska ledare inte lyckades åstadkomma någonting från mötet i Köpenhamn i november 2009. Nu finns plan B, så kallad i en rapport från brittiska vetenskapsakademin i september 2009 över drastiska åtgärder som kan tänkas styra framtiden klimat. Den innehåller i huvudsak två sorters insatser: att skärma av solinstrålningen och att städa bort koldioxiden vi släpper ut.
Solstrålarna kan vändas bort med hjälp av olika sorters speglar i rymden. Havet kan gödas med järnsalter så att algerna konsumerar med koldioxid. Dessa former av geoengineering kan användas i väntan på nya tekniker för koldioxidneutral energiproduktion i stället för att använda fossila bränslen. Trovärdigheten för geoengineering har vunnits stegvis och science fiction stämpeln försvann nyligen.
För ekonomerna är de klimattekniska lösningarna klart att föredra. De är billiga. En av dessa förespråkare är den danske ekonomen Björn Lomborg som leder Climate Consensus Center i Köpenhamn tillsammans med ett femtiotal andra ekonomer, av vilka fem är Nobelpristagare.
Läs mer i Forskning & Framsteg nr 4 2010 s 20-24 eller på dess hemsida "Ska vi mixtra med klimatet?"
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar