måndag 7 juni 2010

Hemliga älskarinnor ber påven häva celibatet


Dussintals italienska kvinnor, bland dem Stefania Salomone (bild), som har haft intima relationer med romersk-katolska präster eller diakoner ber i ber i ett öppet brev till påven att kyrkan ska upphäva regeln om celibat. I brevet hävdas att präster "Behöver leva ihop med sina medmänniskor, uppleva känslor, älska och bli älskade".
Frågan om celibatet kom tillbaka på Vatikanens agenda i mars, när en av påven Benedictus nära rådgivare kardinal Christoph Schönborn, ärkebiskop av Wien, påstod att ett hävande av celibatregeln kanske skulle avhjälpa sexövergreppen bland katolska präster. Han drog dock snabbt tillbaka förslaget sedan påven hållit ett försvarstal för "det heliga celibatets princip". Brevet lades ut på Internet i slutet av mars. Men det blev inte känt förrän i förra veckan när en nyhetsbyrå på Internet, globalPost, spred nyheten. Bild på påven med sina kardinaler och biskopar.
Läs artikeln i Guardian, "Italian priests' secret mistresses ask pope to scrap celibacy rule", översatt i Tempus nr 22 2010.
Artikeln i globalPost: "My father, my lover: Priests struggle with celibacy".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar