måndag 18 april 2011

Mörka strömmar

Ännu en bok av den isländska författaren Arnaldur Indríðason. Mörka strömmar är hans sjätte och senaste bok översatt till svenska. Det är den första där kommissarie Erlendur Sverínson enbart lyser med sin frånvaro. Han är defacto försvunnen. I hans frånvaro är det hans kollega kriminalinspektör Elínborg som som leder utredningen och det gör hon på ett utmärkt sätt.
En man hittas mördad i Reykjavik. Polisen hittar våldtäktsdrogen Rohypnol i mannens jackficka och misstänker att han använde drogen för att droga och våldta kvinnor. De tror därför att det är någon av hans offer som mördat honom. Blev han mördad i självförsvar?

I den avlägsna byn där Rúnólfur föddes och hans mor fortfarande levde - hans far hade tagit livet av sig genom att avsiktligt frontalkrocka med en stor lastbil för många år sedan - visste alla om vad som hänt men ingen pratade om.
När Elinborg kom dit utsattes hon för mer hon än svar på frågor. Bara en ung kvinna, en god vän till Valdimirs syster Adelheidur, antydde i hemlighet för Elinborg byn mörka och hemska hemlighet.
Boken ställer frågan om det inte är det rätta med dödsstraff för män som återfaller i våldtäktsbrott. "Serievåldtäktsmän" eller hur ska man stoppa deras verksamhet och skydda alla dessa unga kvinnor som annars hotas att bli offer och få sina liv förstörda.
Hur många liv får en människa förstöra innan han har förlorat rätten till sitt eget.
Ett av Elínborgs stora intressen är matlagning och flera sidor ägnas åt matbeskrivningar, vilket jag i och för sig inte har något emot. Hennes luktsinne hjälper henne dessutom flera gånger att komma närmare en lösning på mordgåtan
Mörka strömmar är andra delen i en kvartett böcker som tog sin början i Frostnätter förra året. Nästa titel i serien är Svarta skyar som utkommer 2011.

Hans förra bok "Frostnätter" läste jag i december 2009: Erlendur Sveinsson, en bra läsupplevelse.
Jag har läst alla hans fyra tidigare böcker som översatts till svenska, Vinterstaden, Glasbruket, Kvinna i grönt, Änglarösten och Mannen i sjön.">

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar