onsdag 24 juni 2009

Blåbärsmaskinen



Blåbärsmaskinen är Nils Claessons berättelse om sin uppväxt och om sin far, Stig "Slas" Claesson. Författaren ger här sin egen bild av "Slas", men inte den allmänt traderade bilden av den folkkäre författaren och konstnären, utan en bild inifrån, från en familj där faderns missbruk och kändisskap har en betydligt mindre tilltalande sida.
Nils skriver likadant som sin far, med korta meningar, lättläst text också därför att allt repeteras om och om igen. En stil som gör boken tilltalande att läsa. Han har självklart ärvt de unika anlagen att kunna skriva och bli läst. Varför är han så arg på sin far? Jo, naturligtvis av samma skäl som andra barn till alkoholister har, att de blivit bestulna på sin barndomstid. Nils kände sig förstås nedtryckt, samtidigt som han såg upp till och beundrade sin far. "Det är lätt att göra fel i hans sällskap" "När man växt upp i ett krig blir man lite skadad. Man försöker mäkla fred. Man skapar sig en roll som stödförälder… När man växer upp på det sättet finns ingen normalitet. Barn vill vara som andra.

För sonen Nils Claesson är det främsta intrycket fadern gjort hans supande. Det var en stor egotripp menar Nils, ett sätt att kontrollera sin nära omgivning och sina egna känslor till att gälla alla i familjen Claesson. Det var Stig som bestämde "stämningsläget" i familjen som alla måste rätta sig efter. Alla, förutom katterna. "Det blev en ond och smärtsam lek som i sitt epicentrum hade Stigs vilja att styra, manipulera och kontrollera sin omgivning, med alla till buds stående medel". Men Nils visar också i sin bok den ömhet han kände inför sin far, om än motvilligt, särskilt under faderns sista sjuka levnadsår.
En bok man inte läser utan att bli berörd. Den är verkligen bra.
Nils Claesson (f. 1958) är konstnär och filmskapare, har en lång tid verkat inom media och var bl.a. med och startade tidskriften ETC. Han har arbetat med fotografi, animerad film, video och datakonst och producerat flera radiodokumentärer. Claesson har haft ett flertal utställningar i Sverige och Europa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar