lördag 27 juni 2009

The Reader

Att vara analfabet behöver inte innebära ett större handikapp men om det är förknippat med starka skamkänslor kan det få allvarliga konsekvenser som att bli dömd till livstids fängelse.

"The Reader" berättar historien om Michael Berg genom nedslag i olika faser ur hans liv. Först som framgångsrik åklagare (spelad av Ralph Fiennes) på nittiotalet, sedan en tillbakablick till hans ungdom som den sprallige levnadsglade unga pojken (spelad av David Kross) i femtiotalets Berlin, (och till sist hans brutala uppvaknande under sextiotalet då han som juridikstuderande åhör en rättegång mot kvinnliga lägervakter i Nazi-Tyskland.

Handling: En dag insjuknar den 15-årige pojken Michael Berg på väg till skolan och räddas av den runt 30-åriga Hanna. De förälskar sig oväntat och inleder en passionerad affär fram till den dagen Hanna plötsligt och utan förklaring försvinner. Åtta år senare är Michael en ung juridikstuderande som iakttar de pågående krigsförbrytarrättegångarna mot nazisterna. Han träffar sin forna älskarinna igen, underväldigt annorlunda omständigheter. Hanna står anklagad för ett fruktansvärt brott och vägrar rätten till försvar. Michael inser gradvis att hans ungdoms kärlek döljer en hemlighet som hon anser vara mer skamlig än mord.
The Reader är Stephen Daldrys filmatisering av den kritikerrosade romanen ("Högläsaren", Der Vorleser") med samma namn av Bernard Schlink.
En betagande och berörande film med ett tittarvänligt, långsamt tempo. Det är vackert producerad film, med ett par fantastiska skådespelare, historiskt korrekta miljöer och en gripande berättelse i botten.
Recension i SvD "Winslet fantastisk i The reader"
DN Kärlek på liv och död. Litterär passion i krigets skugga.
Jan Aghed i Sydsvenskan,
Bernt Eklund i Expressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar