tisdag 30 juni 2009

En underhållande äventyrsroman

Man känner sig informerad om det exilkubanska livet i Miami av René Vázquez Díaz i hans bok "De pronto el doctor Leal" 2008, på svenska i år "Välkommen till Miami, doktor Leal".


Fem olika områden: .
1. Exilkubanen, och den svenska läkaren Otto Leals kontakt med sin familj hemma i Uppsala. Han är nyligen skild och saknar fru och barn.
2. Den hemliga polisens försök att värva honom som medarbetare för att spionera på kubansk forskning. Ottos känsla av att vara förföljd.
3. Hans relation till sin exilkubanska familj i Miami. Hans döda bror Samuel, hans rika och mäktiga bror Jorge, hans senila mamma.
4. Den exilkubanska kulturen, språket, maten, attityderna, som han känner sig så främmande för efter att ha bott länge utomlands.
5. Hur dog Samuel? Blev han skjuten av polisen eller hängde han sig för att komma från sitt drogberoende?

Där finns spänning, kulturkunskap, livskunskap, humor, självironi.
En briljant författare. Perfekt att läsa i solen för att få underhållning, passion och dramatik. Kanske lite för politisk och melodramisk på slutet. Författarens avsky för de amerikanska sanktionern av Kuba och hans övertygelse om hur bra det är på Kuba lyser tydligt igenom.

Författarens officiella hemsida. Författaren på Bokens dag i Trelleborg. Förlaget Ordfronts presentation .
Recension i DN av Martina Lowden: En bladvändare om USA och Kuba, som också anser boken vara "ett flygblad elegant förklätt till högfungerande spionroman"
Jan Nygren i DAST Magazine, som menar att "Man kan tycka vad man vill om författarens politiska hemvist, men det går inte att ta ifrån honom hans uttrycksfullhet och känsla för språkliga valörer."
Nils Schwartz i Kvällsposten, Det kubanska gnällbältet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar