måndag 2 augusti 2010

Hjältar i gult och blått


Svensk långfilm från 1940 visades på TV1. Det är ganska vanligt på måndagar men jag hade inte haft något emot om det skedde oftare. Det är dags att mobilisera ovh kalla in den militära reserven.Thor, som spelas av Thor Modéen, och som har en skräddarverkstad, blir i egenskap av löjtnant i reserven inkallad hösten 1939. Den tidigare smärte skräddaren är nu tjockare och äldre och föreslår en av sina anställda, Loffe, spelad av Elof Ahrle, att rycka in i hans ställe. I gengäld skall Loffe få bli delägare i skrädderifirman. Loffe accepterar, men en dag får också Loffe en inkallelseorder och Thor blir tvungen dra på sig uniformen, nu i Loffes namn. Givetvis hamnar de på samma kompani och skräddaren blir underställd Loffes befäl.
I denna tidiga militärfars med allvarliga patriotiska övertoner blir det gott om förväxlingar och förvecklingar, ofrivilliga vinterbad men också mannamod, heder och ära. Spänningen står särdeles klantiga spioner för - en spelad av en ung Sigge Fürst. Som vanligt mycket romantik med garanterad Happy End.
De två kvinnliga huvudpersonerna spelas av Barbro Kollberg (Louise Delmer) och Emy Hagman (Ulrika, tjänsteflicka).

Både Modéen och Ahrle stod på toppen av sin popularitet runt 1940. Till skillnad från tidigare komedifilmer om "livet i lumpen" kännetecknas den här av en tydlig patriotism och respekt för Sveriges armé. Anledning är förstås andra världskriget som utbrutit ett halvår innan filmpremiären.
Läs storyn på egen risk här

Svensk filmdatabas, IMDb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar