måndag 6 september 2010

Feminismen på tillbakagång

För några år sedan läste jag en bok av Maria Sveland som heter "Bitterfittan". Jag blev inte särkilt imponerad. Den handlar om hur hennes uppväxttid i Örebro fick henne att hata "Kärnfamiljen". Jag skrev en blogg "Feminismen är en falsk frälsningslära" efter att ha läst boken, där man får veta att "När glappet mellan dagdrömmarna och verkligheten blir för stort, det är då man blir en bitterfitta". För säkerhets skull har hon med sig en lista över alla de områden där män förtrycker kvinnor som hon kan ta till för att bevara bitterheten i fall hon skulle känna sig glad och nöjd med livet och förledas till andra tankar.
I senaste numret av Fokus har Lisa Bergman gjort en intervju med Maria Sveland där man bland annat får ta del av hennes uppfattning om politiskt arbete "Det verkar skittråkigt och jättejobbigt att sitta i riksdagen och gå på utskott, förhandlingar och möten. Jag skriver hellre böcker".
Hon är upprörd över att jämställdhetsminister Nyamko Sabuni inte vill kalla sig feminist. Feminist är ju enligt Maria Sveland "ett begrepp som bygger på kunskap och fakta". Hennes samhällssyn är en "vänster-maktanalys". Annars är hennes huvudbudskap i intervjun att många kvinnor har svårt för att leva jämställt i praktiken, svårt att leva upp till de krav som feministerna ställer och att de skäms över detta. Att feminismen är på stark tillbakagång skyller hon på att den är "skambelagd".
Intervjun finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar