onsdag 29 september 2010

Den döende dandyn


Den döende dandyn är titeln på Mari Jungstedts fjärde bok. Den skrevs 2006.
En vinterkall söndagsmorgon hittas konsthandlaren Egon Wallin mördad, upphängd till allmän beskådan i en av Visbys ringmurs portar. Bara några timmar tidigare hade han arrangerat en framgångsrik vernissage i sitt galleri där en ny litauisk konstnär presenterats för den gotländska publiken.
En våghalsig tavelstöld - Nils Dardels berömda målning "Den döende dandyn" försvinner från konstmuseet Waldemarsudde.
Det finns risker med adoption. En bortadopterad pojke kan senare i livet ha sexuella relationer med andra män och då av en tillfällighet (?) kan en av dessa visa sig vara hans egen far. Pojkens son som av en tillfällighet fått veta att hans farföräldrar inte är hans biologiska, vidtar undersökningar och spaningar varvid han kommer på en triangel på en bögklubb mellan hans farfar Hugo, hans far Erik och konsthandlaren Egon Wallin. På två sekunder blir han en mördare.
Mari Jungstedts böcker tenderar att bli allt mer stereotypa. Kriminalkommissarie Anders Knutas har problem med sin kriminalinspektör Karin Jacobsson som vill sluta och flytta till Gotland, Jonas Berg, Emma Winarwe och deras Elin blir åter inblandade i jakten på mördaren och diskussionen går vidare om vad media har rätt att avslöja.
Marie Jungstedts tidigare böcker: "Den du inte ser", 2003, "I denna stilla natt", 2004 och "Den inre kretsen", 2005.
Wikipedia om Mari Jungstedt. Mari Jungstedts hemsida om Gotland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar