onsdag 8 september 2010

Hanami


Hanami, är ett japanskt ord som betyder "att beskåda blommor" och är namnet på en av de viktigaste årliga högtiderna i Japan. Den äger rum då körsbärsträden blommar. Den skrevs 1997 av Steinunn Sigurðadóttir och kom på svenska 1999 med titeln Hálfdan Fergusson lämnar livet på jorden. Boken har nyligen kommit i en ny svensk upplaga som exponerades i snurran för nya böcker på Skurups bibliotek i augusti. Den intressanta titeln fick mig att låna boken.
När Hálfdan Fergusson i Reykjavik plötsligt en dag blir övertygad om att han är död fastän han fortfarande kan prata, äta, köra bil och till och med älska då blir hans tillvaro mycket komplicerad. Eftersom ingen tror honom och ingen förstår hans hopplösa situation finns det bara en sak att göra: att ge sig av. Sedan han med hjälp av hemliga privatdetektiver lyckats ordna sin egen begravning blir det Tokyo som blir hans nya hem där han träffar unga vackra japanskor och får tillfälle att odla sin specialbegåvning, att garnera tårtor.
Boken är lättläst, galghumoristisk - man kommer ofta att tänka på en annan nordisk författare, Arto Paasilinna, som jag läst en del böcker av, den senaste var Fabrikör Liljeroos luftskepp - och innehåller en del filosofiska reflektioner. Men det räcker inte för en förnyad bekantskap.

Tidningen Kulturen om författaren. Författarens hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar