måndag 27 september 2010

Starke man, avsnitt 1


Start av ny svensk serie på SvT1. Den ska gå i tretton delar. Starke man är skapad av Wiktor Ericsson och Anders Jansson.
Del ett heter "Offentligt byte". Svinarp har, av lokalpressen, blivit utsedd till Skånes näst tråkigaste kommun. Kommunalråd Lars-Göran Bengtsson och kommundirektör Matts Johansson blir invalda i den förnäma Hubertus-orden, just när kommunen upphandlar om ett nytt badhus. Kanslichef Gunvor Halldén introducerar Jonna Wetterström, den nya kommunsekreteraren, i rutinerna. I rollerna: Anders Jansson, Anna Blomberg, Claudia Galli och Magnus Mark. De flesta övriga medverkande är amatörer och statister från närområdet.
Där fanns mycket humor och självironi i första avsnittet som också var en svidande och besk kritik av hur det kan gå till i en kommun där kommunalrådet har låg utbildning och kanske därför har lättare för att imponeras av rika personer i kommunen som bor överdådigt utan att förstå att detta mycket beror på mer eller mindra brottslig verksamhet. Låter sig lätt lockas med in i oegentligheter som kan leda till personliga katastrofer. Bengtsson har dock hjälp av sina klarsynta kvinnor med mer grundläggande moral och kunskap.
Och så Claudia Galli en av mina min favoritskådespelare allt sedan hon spelar Lina Svensson i Svensson, Svensson.
Lommatösen Anna Blomberg får sitt genombrott i "Starke Man". Magnus Mark medverkade i början av TV-serien "Andra Avenyn" men blev skjuten och dog.
Recension i Sydsvenska av Östen Rosvall "”Starke man” har sina svagheter"
I Expressen av Joakim Gerhardsson "Politisk maktkamp i tråkiga Svinarp".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar