lördag 4 september 2010

Att överväga det otänkbara

Kriget mot narkotikan förefaller inte ha någon ände. I ett krigstrött Mexiko inleder president Felipe Calderón nu en legaliseringsdebatt. En uppfattning som börjar få allt fler förespråkare i landet. Den före detta presidenten, Vicente Fox, har krävt legalisering av produktion, försäljning och distribution av all narkotika. Om vissa droger som marijuana görs tillgängliga under ordnade legala former så hindrar detta de kriminella ligorna från att tjäna enorma vinster, pengar som dessa sedan använder till korruption för att få inflytande och stärka den egna makten, skrev Fox i sin blogg. Självklart kommer en sådan förändring att kraftigt motarbetas av alla de "grossister" som tjänar stora förmögenheter på transport och distribution av droger.
Även i USA finns det vissa som trycker på i samma riktning. I november kommer en folkomröstning att hållas i Kalifornien där väljarna får ta ställning till om staten ska legalisera och beskatta, försäljning av marijuana till myndiga vuxna. Mätningarna visar att opinionen är delad mer eller mindra mitt itu.
Då marijuana står för nästan hälften av gangsterligornas intäkter skulle om man berövar dem denna smugglingsverksamhet den ekonomiska balansen i narkotikakriget förändras. De grupper som i Kalifornien starkast är mot en legalisering är typiskt nog människor med latinamerikansk bakgrund.

Läs artikeln i The Economist, "Thinking the unthinkable", eller läs den här, översatt i Tempus nr 35 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar