lördag 13 augusti 2011

Dalai Lama avgår


När Dalai Lama dör kommer det att bli strid om vem som ska efterträda honom. Den kinesiska regimen har ett annat förslag på vem som är den blivande ”inkarnationen” av Dalai Lama än vad Tibets buddhistmunkar har.
1959 flydde den nuvarande Dalai Lama till norra Indien där den indiska regeringe lät honom upprätta den tibetanska exilregeringen i Dharmsala. Nu lämnar han ledarskapet för att undvika risken att den nye ledaren blir styrd av Kina.
Lobsang Sangay, en Harvardutbildad akademiker som aldrig besökt Tibet har svurits in som chef för den tibetanska exilregeringen och ersatt Dalai Lama som ledare för det tibetanska folket. Han valdes till posten Kalon Tripa som motsvarar premiärminister.
Kina vägrar att erkänna Sangays legitimitet och framhåller att de enbart kommer att förhandla direkt med Dalai Lamas representanter.
De tibetanska buddisterna tillber Osel Hita Torres. För dem är han Lama Tenzin Osel Rinpoche. Själv vill han emellertid hellre vara student av filmvetenskap i Madrid än tro på tibetanska fantasier om ”själavandring”.
Se tidigare blogg ”Den motvillige munken”.
Läs artikeln i The Guardian: ”Dalai Lama’s political successor sworn in at Indian ceremony”, eller läs den här, översatt i Tempus nr 32 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar