måndag 8 augusti 2011

Oskar och Eli återfunna i Barcelona


Boken ”Låt den rätte komma in”, en modern variant på Dracula slutade i ett vacuum. Vart tar huvudpersonerna vägen? frågade sig läsarna. Oskar och vampyren Eli.
Många ville nog veta vad som hände sen.
Nu har John Ajvide Lindqvist många år efteråt kommit med en ny bok som heter ”Låt de gamla drömmarna dö”. Den innehåller ett antal samlade noveller skrivna under en lång period.
En av dessa noveller heter just ”Låt de gamla drömmarna dö” och den ska ge en fortsättning på ”Låt den rätte komma in”.
Den är skriven i jag-form och säger sig ha som avsikt att vittna om kärleken mellan två medelålders personer Stefan och Karin Larsson.
Men den främsta orsaken är att dessa två ska bära fram fortsättningen på vad som hände med Oskar och Eli. Det blir minst sagt krystat. John Ajvide Lindqvist bekräftar åter att han inte är någon god författare, bara en som kan skrämmas med ”övernaturliga” exempel, som spöken och andra knytt.

Slutet på ”Låt den rätte komma in”: Oskar Eriksson, Grisen, Pissbollen och flickan/pojken, vampyren Eli efter blodbadet i badhuset. Polisen hittade mobbarna Jonnys och Jimmys avslitna huvuden på bassängbottnen. Oskar Eriksson blev hämtad av en ängel som kom flygande genom taket säger de mindre pojkarna. Biljettkontrollanten på sträckan Stockholm – Karlstad, Stefan Larsson klipper pojkens biljett. Pojken har en stor koffert på bagagehyllan. Och två andra kartonger. (En med pussel och den andra med pengar?). I Karlstad ser sedan Stefan Larsson Oskar sitta tillsammans med en flicka. De höll varandra i händerna tätt sammanflätade. Flickan hade en kniv i handen och Stefan känner sig hotad till livet. Båda hade skurit sig i händerna och blandade blod. (I Ajvides fantasivärld betyder detta att Eli ”smittar” Oskar att bli vampyr).
Novellen handlar om denne Stefan Larsson och Karin 28 år efter blodbadet. Karin är pensionerad men kan inte släppa fallet.
Karin var polis och en av de ansvariga för utredningen av ”Badhusmassakern i Blackeberg”.
De träffades just under utredningens gång, Stefan som vittne och Karin som polis.
Båda är nu allvarligt sjuka. Senare skickar de ett vykort från Arlanda, de ska åka till Spanien.
På Karins skrivbord ligger ett kuvert med ett kort. Det är skickat från Rikspolisstyrelsen. På korten ser man Oskar Eriksson och en spenstlig flicka med långt svart hår. De står bakom en leende familj och ser mycket hotfulla ut. Pappan har en iPhone i handen. På kortets baksida står det Barcelona september 2008. (I Ajvides fantasivärld betyder detta att de båda martyrerna har utsett nya offer som leverantörer av det färska människoblod som vampyrer lever av). Nu ska de jaga oskyldiga turister i Barcelona.

Blogg: En modern variant på Dracula: ”Låt den rätte komma in” av John Ajvide Lindqvist. Författarens hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar