fredag 12 augusti 2011

Ett liv värt att dö för


Åsa Nilsonnes femte och sista (?) kriminalroman blev henne bästa. Återigen har Åsa Nilsone lyckats med konsten att skriva en riktigt bra deckare. Ett liv att dö för är Åsa Nilsonnes femte bok om polisinspektör Monica Pedersen. Monica är tillbaka på halvtid efter sin sjukskrivning från skadan hon fick i förra boken Bakom ljuset. Hon får dela på en tjänst med Bosse, ett annat rehab-fall som varit sambandsman i ett år i Amman, Jordanien. De har mycket svårt att komma överens vilket visar sig bero på att Bosse känner sig underlägsen sin fru som är en avbild av Monica Pedersen!
Skickligt trollar Nilsonne bort läsaren i början av boken genom att avslöja mördaren redan i början. Vad nu? hinner man tänka innan man kastas in i en mycket mer komplicerad mordgåta.
Västvärldens patienter vill gärna få sina röntgenplåtar granskade av kända professorer. Det ger dem trygghet. Det är emellertid mycket billigare för sjukhusen att anlita kunniga läkare i tredje världen för detta. Det finns ett egyptiskt konsortium som arrangerar mellanhänder. Det handlar om stora pengar och då hemligheten är på väg att bli avslöjad är risken stor att patienterna i västvärlden förlorar förtroendet för läkarna. Detta får inte ske. Torpeder anlitas och flera röntgenläkare i tredje världen mördas.

Bokens titel syftar främst på en pappa som dödar sin utvecklingsstörd flicka som han älskar. Han skär sedan ut två hudbitar från hennes armar. Han är övertygad om att genetikerna i Sydafrika ska kunna klona fram en ny likadan flicka som inte kommer att vara förstörd av att ha en tung narkoman som mamma, Alison McClure Honkanen.
Men också på sjuksköterskan Gretas offer. Hennes dotter Cassie som blev mamma vid 16 år, dog ung. Hon blev smittad med hepatit av sin älskade pojkvän Mitch som var narkoman.
Nu är Helena, hennes barnbarn, hennes allt. När Juri, en värsting som många gärna vill bli av med, och som är ihop med Helena, testas positivt för hiv-virus, använder Greta alla medel för att skydda sitt barnbarn. Hon är full av samvetsförebråelser för att hon inte skyddade Cassie.

Mina bloggar om Åsa Nilsonnes tidigare böcker:
Bakom ljuset, Kyskhetsbältet, Fusk i forskarvärlden, Tunnare än blod.
Nu är det fem år sedan Åsa Nilsonnes senaste kriminalroman kom ut. Jag undrar om det blir fler. Hon skrev sina fem deckare under samma period 1991 – 2006. Under samma tid skrev en annan psykiater, Ulf Durling, sex deckare från Tills döden förenar oss 1993 till Den svagaste länken 2008. Han skrev totalt 16 kriminalromaner varav hans tidigare var några av mina favoriter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar