tisdag 30 augusti 2011

Det förlorade paradiset


Barbara Demicks bok ”Inget att avundas”, 2011. Eller vardagsliv i Nordkorea har inte fått all den uppmärksamhet den förtjänar beroende på att Nordkorea hamnat i skymundan på grund av upproren i arabvärlden, kärnkraftskatastrofen i Japan med mera.
Hennes bok innebär en fördjupning av tidigare artiklar i Los Angeles Times. Boken är resultatet av sju års resor till Nordkorea och intervjuer med människor som via Kina flytt till Sydkorea. Vi får veta att i Nordkorea är det de troende som går under först. Det är kommunistpartiets mest hjärntvättade medborgare, de som grät när den store ledaren avled, de som inte kan tänka sig att bryta mot föreskrifterna för att få mat för dagen. De har inget att sätta emot när misären sätter in. Men de blir allt färre och Barbara Demick skildrar hur systemet kollapsar ute i landen.
Inte ens människor som står varandra vågar anförtro varandra sina verklige tankar om ledaren och systemet.
På gränsen till Kina pågår hela tiden riskfyllda gränskorsningar. Företagsamma nordkoreaner flyr över gränsen. De får hjälp av smugglare som på återvägen har med sig varor som är eftertraktade i Nordkorea. ”Inget att avundas” är en viktig bok.
Bokens hemsida: ”Nothing to envy”.

Bilderna får en att tänka på reklambilder för extrema religiösa sektor som ”Livets ord” och ”Jehovas vittnen”.
Titeln refererar till en sång som alla nordkoreaner kan: ”Vår far, det finns ingenting i hela världen vi behöver avundas. / Vårt hem vilar i Arbetarpartiets famn. / Vi är alla bröder och systrar. / Om så ett hav av eld skulle hota oss, behöver små barn inte bli rädda. / Vår far är här. / Det finns ingenting i hela världen vi behöver avundas.” Partiets nyhetstidning:http://www.kcna.co.jp/index-e.htm.
Demick har koncentrerat sig på flyktingar från staden Chongjin i nordöst, en gång en sjudande industristad, nu nergången men med en livlig smuggelmarknad under de värsta hungeråren.

Monica Braw: ”Rapporter från ett liv under Ledaren”. Recension i SvD. Björn Gunnarsson i GP. Bertil Falk i Tidningen Kulturen ”Ondskans diktatur”.
Thomas Nordahl om boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar