onsdag 4 april 2012

Rättspsykiatrisk vård avvecklas?

Sedan hösten 2010 har kommunala och regionala politiker diskuterat att förlägga ett rättspsykiatriskt centrum i Mellanköpinge i Trelleborgskommun.
Det har senast utlysts en tävling för arkitekter om hur centrat ska se ut. Alldeles nyligen kunde man läsa i Trelleborgs Allehanda om det vinnande förslaget. Under rubriken “Rättspsyk i framkant” kunde man se kommunbstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård och Catharina Blixen-Finecke (M), ordförande i vårdproduktionsberedningen presentera arkitekten Anna Espling Rolf vinnande förslag “Framkant”, en byggnad i tre flyglar på vardera två våningar med en gemensam innergård.
Båda verkade helnöjda med det vinnande förslaget. Allt verkar gott och väl, nu ska snart spaden sättas i marken.
Därför blir man minst sagt förvånad när man två dagar senare läser att “Rättspsykiatrisk vård avskaffas” i samma tidning. Psykiskt störda personer som begår brott ska inte längre dömas till rättspsykiatrisk vård. I framtiden kommer fängelse att bli den enda påföljden. Det föreslår en statlig utredning till socialminister Göran Hägglund (KD).
Verksamhetschefen för rättspsykiatrin i Skåne, Lennart Meyer, hävdar dock att behov av “psykiatrisk tvångsvård” fortfarande kommer att finnas. Frågan är väl då om det för detta nya ändamål finns behov av en ny byggnad i Trelleborg. Vi får se.
Läs mer här: Psykiatrin och lagen – tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd, SOU 2012:17.
Om skillnaden mellan Psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård kan man läsa här: Socialstyrelsen, 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar