söndag 1 april 2012

Dödligt svek


Dödligt svek är Jan Mårtensons bok från 2004 och en av de sju jag hade kvar att läsa av de 39 han har skrivit sedan starten 1971 med “Telegrammet från San José”.
Vi får möta en krets människor som alla sysslar med köp och försäljning av antikviteter. Gamla allmogemöbler förs ut ur Sverige utan tillstånd av myndigheterna. Här finns många som inte har så rent mjöl i påsen, många som tjänar stora pengar på att skicka dyrbara allmogeföremål till utländska mottagare, rika nog att inte behöva fråga efter priset. Men lagligt är det inte och både polis och försäkringsbolag vill gärna få ett slut på karusellen.
Handlingen i Dödligt svek kretsar kring en historisk raritet, en stor ryttarkanna i silver, som Gustav II Adolf fick när han tågade in i Augsburg 1632. Den har funnits i samma familj i snart fyra hundra år, men nu har den stulits. Jonas Eriksson har mött en ung flicka på Centralen, hon har följt honom hem och nästa morgon är hon borta, och med henne silverpokalen.
Jonas är desperat, för silverkannan ska stå på altaret fylld av blommor vid ett släktbröllop i Skåne om en dryg vecka. Det är hans svärföräldrar som äger pokalen, och han står inte på bästa fot med dem. I sitt beråd söker Jonas hjälp hos Johan Kristian Homan, som han känner sedan glada studentår i Uppsala. Detta är vad han berättar för vår vän Johan Homan och får denne som alltid att ställa upp och dras in i en malström av dramatiska förvecklingar, där illegal export av svenska allmogemöbler, ekonomisk brottslighet, hat kärlek, passion och svartsjuka finns bland ingredienserna – liksom mord – ett flertal. Eller kanske är det i vissa fall självmord eller olyckshändelser.

Men en Homandeckare vore inte en Homandeckare om inte läsaren medan handlingen flyter fram fick sig till livs en god portion intressant kulturhistoria, roliga historiska utblickar och mycket värdefullt vetande om antikviteter och gamla ting. God mat och goda viner kryddar som vanligt anrättningen.
Mina senaste bloggar om Jan Mårtensons tidigare böcker:
Safari med döden, Mårtensons bästa på länge, 11-07-27, Mord i Havanna, 10-07-02, Palatsmordet, 09-08-07, Dödssynden, 08-09-19
Allt om Jan Mårtensons böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar