torsdag 28 juni 2012

När syrenerna blomma


En film baserad på verkligheten om den unge Johannes som växer upp i Stockholm under sekelskiftet. Hemmet är präglat av disharmoni och ingen av hans föräldrar, Johannes och Alexandra Weijner bryr sig om honom. Han tas om hand av fattigvården och placeras hos en skomakare i Vada socken, där han får arbeta hårt och får mycket stryk. Vid vuxen ålder återvänder han till Stockholm för att söka arbete. Bittra minnen från hans barndom förföljer honom men han möter också kärleken. Det är ett allför eländigt drama för att vara i min smak. Men sedan Johannes visat sitt mod och trofasthet inför själve konungen går det bättre och det bli happy end med gyllene ringar tillslut.
Johannes Weijner spelas av Kenne Fant, “Trubbnos” av Nine-Christine Jönsson, John Weijner av Willy Peters och hans fru Alexandra av Gudrun Brost.
Läs mer om handlingen här.
Svensk långfilm från 1952.
SFI - Svensk filmindustri, IMDb.
Nine Christine Jönsson blev senare författare. Skrev bland annat “Djävulens anhang” 1983. Dog 2011, 84 år gammal. Dödsannons i Svenska Dagbladet.
Senaste sedda svenska långfilmer: Saltstänk och krutgubbar, August Karlssons återkomst, Kan doktorn komma, om lappmarksdoktorn Einar Wallquist, I mörkaste Småland, med kul avsnitt “Militär på Rönneslätt, “Söder om landsvägen” med Edward Persson, “I dur och skur” Med Alice Babs och Povel Ramel, En melodi om våren, en förvecklingskomedi från 1943 och Resan till dig, en musik komedi med Alice Babs och Sven Lindberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar