tisdag 12 juni 2012

Eva öga, Fossums debut bok

Biblioteket i Trelleborg ska renoveras och hålla stängt i flera månader. Jag passade på att bunkra upp några deckare av en populär kvinnlig deckarförfattare som hittills helt undgått mig att läsa. Den norska författaren Karin Fossum, som jag hittade i Magasinet på Trelleborgs bibliotek. Hennes första bok är ”Evas öga” (Evas øye, 1995) på svenska 1998.
Den handlar om konstnärinnan Eva Marie Magnus, ensamstående mor med usel ekonomi. Hon blir glatt överraskad när hon träffar sin barndomsvän Maja Durham efter 25 år. Maja är prostituerad och har gått om pengar och genom henne blir Eva Marie indragen i i händelser som får katastrofala följder både för henne själv och andra. Första delen av boken handlar om kommissarie Konrad Sejer. Han sörjer sin fru, tål inte salta jordnötter men tycker däremot om att hoppa fallskärm. Sejer har en hund som heter Kollberg – Kollberg är Karin Fossums högst medvetna reverens till teamet Sjöwall-Wahlöö (en av deras kommissarier hette så), vars böcker hon högaktar och även nyligen har läst om.
Man kan säga att boken består av tre delar. Den första är i ”nutid” och handlar mest om kommissarie Konrad Sejer, i den andra berättar Eva Marie Magnus om sitt liv och bakgrund för Sejer – och läsaren och i den tredje kommer upplösningen i ”nutid”. Inte det bästa sättet att skriva tycker jag men det är helt klart att Karin Fossum ska få en ny chans. Nu väntar hennes andra bok på läsning: ”Se deg ikke tillbake!” (1996), på svenska ”Se dig inte om!” (1999).
Karin Fossum är född 1954. ”Evas öga” är hennes kritikerrosade deckardebut. För sin andra bok, fick hon både det prestigefyllda deckarpriset Riverton och den skandinaviska utmärkelsen Glasnyckeln.
Ett sorts kompendium. 
Några recensioner: BoksidanBokmamma, Intervju med Karin Fossum 2008 i Dast.
Karin Fossum på Wikipedia.
Fossums hemsida på förlaget Forum.
Tidigare blogg om Karin Fossum: Sommarens deckare, del två.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar