onsdag 6 juni 2012

Mord i blått


Spionen är Jan Mårtensons 40:e bok om antikhandlare Johan Homan som han har skrivit sedan starten 1973 med ”Helgeandsmordet”. Minst sagt imponerande av denne vitale ”pensionär”.
Mord i blått, en gammal titel som påminner om liknande titlar hos 50-talets Folke Mellvig med kapten Hillman handlar om den internationella brottsligheten som har problem med att transportera de olagliga förädlade råvarorna till marknadera i andra länder och andra kontinenter. Vägen från Latinamerika till USA blir allt besvärligare. USAs gränser blir allt svårare att genomtränga och konkurrensen ligorna emellan är hänsynslös och blodig. Tankar finns om att i stället gå via Västafrika, t ex Marocko, och sedan via EU till Nordamerika. Även Stockholm kommer här med på ett hörn (och säkert i verkligheten också Malmö). Ett stort svenskt modeföretag i Stockholm får agera fond. Swede fashion ska fira sitt 50 års jubileum och Johan Kristian Homan och hans fästmö följer med på jubileumsresan som går till Marrakech. Men som vanligt när Homan är i närheten som går det inte riktigt enligt planerna. Företagets styrelseordförande hittas mördad under själva jubileumskvällen och nu nystas en historia fylld av intriger, korruption, knark och smuggling upp.

Johan Homan berättade, metodiskt och pedagogiskt för sin gode vän Carl Asplund, chef för riksmordskommissionen. Der började i Marrakech och mordet på Sture Nilsson. Gick in på förhållandena på SwedeFashion och motsättningen mellan ägarna liksom ryktena om en ”hostile takeover”. Jag tog upp mordet på Tony Larnell och vad Diana berättat, liksom vad jag fått höra från Alexander kvällen innan. Kokainet i tyg försändelsen på Arlanda tog jag med och även vad Jonas Berg berättat om en misstänkt terroristverksamhet i Sverige med förgreningar i Marocko.
Johan Homans älskade Francine Silferstierna träffar en gammal studiekamrat från Uppsala, Birgitta Gren. Hon är en av ägarna till ett stort modeföretag, SwedeFashion. Det ska fira sin 50-årsdag i Marrakesch i Marocko och Johan och Francine blir inbjudna. Där händer det sedan saker.

En verklig överraskning är Jonas Berg som vi inte sett till sedan de två första böcker 1971 och 1972. Han var med i Mårtenson: ”Telegrammet från San José”, Den boken skrevs 1971, två år innan Helgeandsmordet 1973, då Johan Christian Homan, som har en antikaffär introducerades. Ingen kunde väl ana att Jonas Berg och Homan var kusiner!
Intressant är också att Företaget SwedeFashion existerar ”IRL”.
”Vi specialiserar oss på tillverkning och import av tyg produkter från en fabrik belägen i Dhaka, Bangladesh. Vi garanterar det bästa priset till våra kunder pga den låga tillverkningskostnaden i Bangladesh samt den avgiftsfria importen inom Europa. Tygprodukter tillverkade i Bangladesh har alltid varit högt prioriterat för importörer i Europa. ”
Hemsida för SwedeFashion.  Finns på Facebook.
Hemsida för Mårtensons böcker om antikvitetshandlaren Johan Homan.
Mina senaste bloggar om Jan Mårtensons tidigare böcker:
Spionen, 12-05-25,  Dödligt svek, 12-04-01,  Safari med döden, Mårtensons bästa på länge, 11-07-27, Mord i Havanna, 10-07-02,Palatsmordet, 09-08-07, Dödssynden, 08-09-19
Allt om Jan Mårtensons böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar