I en artikel i Trelleborgs AAllehanda den 1.2 kan man läsa att det finns två falanger i Malmös "gängvärld". Vi kan kalla dem för A och B. Varje "gäng" har en ledare. Ledaren för A har (hade) en bror som är (blev) 23 år. Vi kan kalla honom för Broder A. Broder A mördades i somras. Ledaren för B har (hade) en bror, som blev 26 år. Vi kan kalla honom broder B. Broder B sköts ihjäl på Stortorget i Malmö i söndags morse klockan 03.15. "Rena avrättningen" säger ögonvittnen. Polisen tror, enligt TA, att mordet kan vara en "vedergällning" för mordet på broder A. Två män ur gänget A har gripits misstänkta för mordet. Polisen fruktar nu nya "blodshämnder".
Kan vi nu inom snar framtid vänta oss att en släkting till broder B kommer att hämnas på någon från familjen A. Och så vidare, medan Malmös alla polisresurser används för att söka spåra upp gärningsmännen. Jag kommer att tänka på en bok jag läste för tag sedan om blodshämnd i Albanien. En bok av Ismaïl Kadaré som heter "Grymma April".
I Albanien, främst i den norra delen på högplatån, rrafsh, råder lagar som står över polis och alla andra myndigheter. Lagen kallas Kanun, en samling regler enligt sedvanerätten som kräver att om någon begår en ogärning mot en familj eller klan ska hämnd drabba gärningsmannens familj eller klan.
När jag läste boken undrade jag hur det står till med sederna hos de albaner som bor Kosovo? Och hos de många familjer som flyttat från Kosovo till Västeuropa och till Sverige. Tillämpas också här blodshämnd intill tredje eller femte generationen? Kanske har vi fått svaret på den frågan nu?
Det så kallade "Gängkriget" i Malmö står mellan två nätverk, M-falangen och K-falangen. Under de dryga två år som de bekämpat varandra har flera personer skjutits ihjäl, sprängladdningar utlösts och skott riktade mot falangmedlemmar av misstag träffat Malmöbors bostäder.
I Sydsvenskan kan man läsa att "Närmare 50 personer ingår i det kriminella nätverk där falangerna M och K står mot varandra. Grovt räknat finns cirka 25 personer på vardera sidan. De har det gemensamt att de är unga män och har varit inblandade i kriminalitet sedan tonåren. De har vuxit upp tillsammans och känner varandra och umgås över falanggränserna".
Det är också lätt att man får associationer till det "krig" som rasade mellan två familjer/klaner i Malmö för 3-4 år sedan. Är det nästa generation som är på gång? Ja vad ska man tro. Henlighetsfullheten råder i tidningsvärlden.
Mångkulturell släktfejd i Malmö och Kurdisk släktfejd går vidare i Malmö.
Läs mer i Expressen.
onsdag 3 februari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar