onsdag 7 april 2010

Skräpmat som knark

Junk foodJag fastnade för rubriken "Skräpmat (junk food) som knark" i Sydsvenskan i förra veckan (20010-03-31).
Amerikanska forskare hävdar att skräpmat kan vara lika beroendeframkallande som kokain och heroin. Artikeln hänvisar till Aftonbladet som skriver att forskarna på The Scripps Research Institute i USA kommit fram till den slutsatsen efter studier på möss. Detta finns att läsa i en pressrelease från forskningsinstitutet i "Scripps Research Study Shows Compulsive Eating Shares Same Addictive Biochemical Mechanism with Cocaine, Heroin Abuse". Det ser ut som om det är samma mekanismer i hjärnan som ligger bakom både stark övervikt och drogberoende.

Forskningsrapporten finns publicerad i tidskriften Nature Neuroscience, och kan laddas ner som en pdf-fil "Dopamine D2 receptors in addiction-like reward dysfunction and compulsive eating in obese rats".

Möss fick äta kaloririk mat med hög fetthalt som korv, bacon och ostkaka. Ju mer de åt ju mer ville de äta till de blev riktigt feta. Det kemiska belöningssystemet i hjärnan rubbas på samma sätt som vid användning av heroin och kokain. För var gång de använde "drogen" mat krävdes det en större dos nästa gång för att uppnå samma effekt i hjärnan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar