torsdag 29 april 2010

Bevingad död


Förra bokens tema var det bedrövliga tillståndet på svenska mentalsjukhus. I denna andra bok av Peter Heiden alias Bernt Christophs, handlar det om alkoholisterna som lider av sin svåra "sjukdom". De blir missförstådda och utstötta i samhället. Människorna litar inte på dem. Men i hjärtat är de mycket känsliga människor med stor empati, beredda till hjältemodiga offer för sina nära och kära.
Pyret gör nu en aktivare insats och hjälper till att avslöja motsägelsefulla delar i de misstänktas redogörelse.
Birger och Pyret Brenner börjar likna Folke Mellvigs kapten John Hillman och hans fru Kajsa. Samarbetet med kriminalkommissarie Wilhelm Zacharias Zander går allt bättre.
Zander citerar gärna doktor J. E. Mc Keown i Chicago "en känd expert med stor erfarenhet av brottets psykologi" som hävdar att varje människa kan bli en mördare under tryck av omständigheterna. Zander/Heiden/Christophs är intresserad av brottspsykologi.
Stadsfiskal Jesper Svensson mördades på sitt arbetsrum i sin villa vid Rosengränd i förgår kväll. Tidpunkten för mordet har av polisläkaren fastställts till nån gång mellan åtta och tio på kvällen, och mordet har utförts på ett sätt som är alldeles unikt i moderna svensk rättshistoria. Det utfördes av en bågskytt och utredningen försvåras av att bågskyttet är ett omtyckt fritidsnöje i stan, där man har ungefär 25 medlemmar i bågskytteklubben.
Det första mordet förövades med en specialtillverkad pil, en vanlig tävlingspil av stål, och på den hade mördaren monterat en tveeggad spets från en jaktpil. Mordet tycks vara genomtänkt och överlagt i högsta grad och pilens mått och vikt säger oss att det är en pil av den typ som i vanliga fall begagnas av kvinnliga bågskyttar. Mordvapnet nr 2 är ett vanligt mausergevär.
Av alla drygt 500 svenska deckare jag läst finns det bara ytterligare en där "pil och båge" använts som mordredskap Nämligen Anders Hellens "Pil och båge" från 1951.
Läs bokens Story på egen risk. Baksidestexten finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar