tisdag 27 april 2010

Tobleronepolitik

Tobleronepolitik är ett tabuord inom socialdemokratin, kanske inom hela det röd-gröna experimentet. Det intrycket fick man då man tittade på ett inslag i Gomorron Sverige i morse kvart i sju. Eric Sundström var mycket upprörd över att den borgerliga alliansen sänkts sig till en så låg nivå att man använde sådana ord som i varje fall han betraktade som personliga angrepp på en person som snart kunde bli "Sveriges första kvinnliga statsminister".
Han syftade på att kristdemokraten Mats Odell kallat de Röd-grönas överbudspolitik för "Ren tobleronepolitik". Odell menade att Mona Sahlin ger löften om reformer utan att redovisa varifrån pengar ska komma. Hon handlar på kredit med andras pengar på samma sätt som hon själv privat gjorde för 15 år sedan.
Sofia Nerbrand som också satt i Gomorron-soffan tyckte att det hela var ett ganska oskyldigt tilltag, inte mycket att bli upprörd över och dessutom var det ju sant att Mona Sahlin använt statens pengar för personliga utgifter. Den så kallade Tobleroneaffären ledde 1995 till att Mona Sahlin lämnade den socialdemokratiska regeringen och posten som vice statsminister.
Jag tror att detta är början på ett hårdare debattklimat och att vi får se mera sådant ju närmare valet vi kommer. Att angripa Mona Sahlin och de andra två partiledarna, Maria Wetterstrand och Lars Ohly tror jag är en genomtänkt strategi hos Alliansen.
Eric Sundström är chefredaktör för socialdemokraternas nyhetstidningar.
Sofia Nerbrand är chef för liberala samhällsmagasinet Neo. Hon är gift med min främste favorit i bloggvärlden, Johan Norberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar