måndag 5 april 2010

"Tvesula" är dagens motto!

den 6 april
"Tvesula" är dagens motto!
Tvesula inte! Är det någon som vet vad det betyder? Jag hörde det på femtitalet då jag växte upp i Askeröd i Mellanskåne. Kanske är det Göinge-dialekt eftersom båda mina föräldrar kom från trakten kring Västra Torup och norrut i "skoböjden" (skogsbygden) och de var nerflyttade till den mellanskånska slätten några år tidigare. "Tvesula inte" är ett förbud mot att äta mer än ett slags pålägg på en smörgås. "Sula" står för "sovel" som är ett gammalt ord för pålägg som ost eller korv eller annat. Bondesamhället innebar tungt fysiskt arbete och en måltid måste ge energi. Energin kom från bröd, gröt, potatis och andra kolhydratrika födoämnen. Pålägget var bara "grädden på moset".
Då promenerade barnen till skolan, lekte utomhus i flera timmar på rasterna och efter skolan eller hjälpte till i arbetet och gjorde snabbt av med de extra kalorier måltiderna gav.

"Tvesula inte" är i dag en verklig anakronism. Service- och kommunikationssamhället kräver inte mycket energi. Idag borde förbudet i stället vara att inte äta energirik föda. Idag handlar det om att inte äta bröd, gröt, potatis och andra stärkelsebaserade produkter som pasta, makaroner och liknande. Idag gäller det att äta näringsrik mat, särskilt mat med hög halt av protein, som skinka, kyckling, keso, kalvsylta och till det grönsaker med hög proteinhalt som ärter och bönor. Frukt är ett bra komplement.
Idag handlar det om att äta mer "pålägg" och minimera brödet.
Den som fortsätter med den energirika födan från femtiotalet blir snart överviktig med stor risk för att drabbas av sjukdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar