söndag 18 april 2010

Alias Peter Heiden


Journalisten Bernt Christophs debuterade 1954 som deckarförfattare under pseudonymen Peter Heiden med "Mördande fakta".
Det är en klassisk femtitals deckare både till omfång - omkring 200 sidor - och innehåll. Där finns fram för allt en svåravslöjad intrig, mycket spänning och en hel del humor och självironi. Alla Heidens fyra böcker handlar om det unga, äkta paret Birger och Pyret Brenner och kriminalpolisen, den rödbrusige Wilhelm Zacharias Zander.
Han skrev sedan ytterligare tre böcker som jag ser fram emor att läsa efter den lovande debuten. Boken är en riktig triller och mycket välskriven. Jag har en svaghet för den klassiska deckaren "slutspel", kriminalpolisen samlar alla inblandade inbjudna till bjudning där han avslöjar vad han kommit till och till sist får den skyldige att träda fram och erkänna. Birger Brenner, som är journalist har fått ett vikariat på en lokaltidning på Västkusten.
Tidningens personal presenteras här.
En spännande avkoppling som också avslöjade fakta om dåtidens mentalsjukhus ganska brutala behandling av och inställning till patienterna. Grymma elchocksbehandlingar. Insulininjektioner som leder till chock och livsfarliga kramper då blodsockret försvinner.
Peter Heiden var samtida med de stora svenska deckarförfattarna Stieg Trenter, Maria Lang, Vic Suneson, Folke Mellvig och Hans Christer Rönblom men är alls inte lika känd som dessa. Detta delar han med flera andra som på 50-talet skrev utmärkta spännande pusseldeckare som Fale Burman, Anders Jonason, Arne Wingenfeldt, Elisabeth Kågerman och Anders Hellén med flera. Hellén skrev 1951 boken "Pil och båge" där mordvapnet är en pilbåge. Kanske fick Bernt Christophs sin idé därifrån till sin andra bok "Bevingad död" där också en pilbåge är inblandad.
På omslagsbilden syns Birger Brenner och den vackra sjuksköterskan Paula Wendelson med en insulinspruta i handen.
Baksidestexten finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar