måndag 24 maj 2010

En sjöman i frack


Svensk långfilm från 1942. Styrman Frithiof Karlsson (Adolf Jahr) kommer till Stockholm och väl där tar en massa personer honom för en annan person och verkar känna honom - till hans stora förvåning.
Sjömannen Fritjof Karlsson och filmskådespelaren Allan Linde ser försvinnande likadana ut men lever desto mer olika liv. Då Karlsson mönstrar av i Stockholm en vacker dag är det bäddat för förvecklingar.
Karin Nordgren spelar Sonja Brink, blond och vacker skådespelare, är en kopia av en yngre Carolina Klüft, som hon såg ut när hon inledde sin fantastiska karriär i sjukamp. Hon hette egentligen Karin Elisabet Håkansson, född 30 april 1919 i Landskrona, död 20 januari 2001 i Stockholm. Stig Järrel är med som Petréus, professor och psykiater och en ung Åke Grönberg är med i spionligan. För det handlar också om spioneri, det var ju mitt under brinnande krig och ritningar till en ny svensk torped är på vift. Där finns också ett avsnitt som gör reklam för "Hemmets beredskap".
Helt klart en sevärd film med mycket humor, men också romantik, dramatik och lite spänning. Vilda krogslagsmål och jagande över takåsarna. Men mest alla förväxlingar som uppstår. Och så Karin Nordgren förstås.
Filmens story läs här.
Wikipedia, IMDb.
Mer om gamla filmer på Klassikerfilm, Swedish Filmposters och Nordic Posters.
Senast sedda gamla svenska långfilmer: Örlogsmän och Dum-Bom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar