söndag 23 maj 2010

Missbruka inte din dammsugare


"Bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete" brukar vi som inte städar i onödan försvara oss med.
Nu har vi fått ett bättre argument. Man blir lycklig av damm. Jo, det är faktiskt sant. I damm finns en godartad bakterie vid namn Mycobacterium vaccae som aktiverar nervceller och frigör serotonin när man andas in den. Detta har författaren Bodil Malmsten läst i den franska tidskriften Psychologies. I varje fall skriver hon om detta i sin fantastiska lilla bok "De från norr kommande leoparderna".
Jag hittade den på snurran med nya böcker på Biblioteket i Anderslöv, en av de sista nya böckerna som fick dispens för inköp innan bibliotekschefen i Trelleborg beslöt att sluta köpa in varken böcker, tidningar eller tidskrifter som en protest mot att politikerna inte gav henne de pengar hon ville ha.
Jag hittar en artikel på webben med den provocerande rubriken "Is Dirt the New Prozac?" Den finns i Discover Magazine.
Bakterien aktiverar de nervceller i hjärnan som producerar serotonin alltså samma effekt man vill uppnå med Prozac.
Det finns en forskningsrapport om hur smärtan och illamåendet hos lungcancerpatienter som behandlades med värmedödade Mycobacterium vaccae celler, gick tillbaka!
Så ni som känner er deprimerade och ångestfyllda, för allt i världen, plocka inte fram dammsugaren! Det kan tvärtom vara så att det är er alltför flitiga användning av detta redskap som ligger bakom symptomen! Behovet av att städa är närmast att betrakta som en fördom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar