lördag 22 maj 2010

Kyrkan och monarkin profilerar sig i ett skenproblem


Hörde på "Gomorron Sverige" i går en hetsig debatt om det "rätta" i att kung Carl den XVI Gustav ledsagar sin dotter Victoria till brudgummen Daniel vid altaret vid kyrkbröllopet om några veckor.
Det var en diskussion mellan prästen Annika Borg och monarkins etikettexpert Magdalena Ribbing.
I Aftonbladet kan man läsa att ärkebiskopen Anders Wejryd tycker att kungen inte ska föra sin dotter till altaret. Victoria själv vill "föras till altaret" av pappa kungen.
Själv förde jag min äldsta dotter genom kyrkogången fram till altaret och prästen i början av 1990-talet i Höganäs kyrka. Det var helt enligt hennes egen önskan, själv var jag inte över hövan intresserad, jag haltade sedan jag spelat badminton och skadat knäet. Det var nervöst men högtidligt att gå i kyrkogången till tonerna av Mendelssohns Bröllopsmarsch . Inte lade sig kyrkans representanter eller någon annan i den ritualen.
Det är verkligen en storm i ett vattenglas. Men man förstår att två så urmodiga institutioner i Sverige som kungaväldet och kyrkan tar chansen att märkas och försöka framträda som om de har någon betydelse. Uppsalaprästen Maria Klasson Sundin har startat Facebookgruppen "Vi som vill att Victoria och Daniel ska gå in sida vid sida i kyrkan", som har samlat över 1800 medlemmar.
Kyrkan har ju redan så många andra märkvärdiga traditioner som att prästen "nedkallar guds välsignelse" över oss och erbjuder oss att äta av Jesu kropp och dricka hans blod, om än i symboliska former. Om det är den blivande bruden som bestämmer så är det väl detta snarare ett uttryck för kvinnans självbestämmande över mannen/fader än tvärtom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar