fredag 28 maj 2010

"Nya Mittenpartiet"

Synovates väljarundersökning som presenteras idag den 28 maj och som gjordes under maj månad visar mycket glädjande resultat för Alliansen och särskilt för moderaterna.
De fyra borgerliga partierna får tillsammans 48,3 procent, mot 46,5 för de tre oppositionspartierna. Förra månaden ledde de rödgröna med hela 51,2-43,1. Både uppgången för de borgerliga och tappet för de rödgröna är statistiskt säkerställt.
32,5 procent skulle rösta på Socialdemokraterna - det sämsta resultatet på fem år liksom under Mona Sahlins tid som partiledare. S har tappat 2,6 procentenheter.
2 690 personer intervjuades i mätningen.
Läs mer på Sydsvenskan: "Alliansen förbi de rödgröna" och på DN: " Nu går alliansen om de rödgröna".

De tre mindre partierna i Alliansen ökar med 2,2 procentenheter och får tillsammans 16,5 procent. Både C och KD ligger farligt nära fyraprocents gränsen.
När man ser grafiken över väljarbarometern slås man av frågan varför inte de tre slår sig samman till ett liberalt mittenparti som skulle få en större maktposition än de var för sig har idag.
När man läser om stora europeiska partier så kallas/kallar sig de ofta för höger-mitten, eller mitten-vänster. Det tycks som om "mitten" vore en benämning som de tror attraherar många väljare.
FP, C och KD borde därför ha mycket att vinna på att slå sig samman och bilda "Nya Mittenpartiet". Frågan är om inte många väljare befinner sig just där. Allla spekulationer om "förlorade röster" på grund av "gränsproblem" skulle också försvinna.
Kanske skulle ett nytt miljöparti bli attraherat av detta, byta "sida" och därmed göra socialdemokraterna till ett betydelselöst oppositionsparti för lång tid framöver!
En självklar koalition av höger-mitten skulle sedan styra Sverige mot en långsidig förändring utan inblandning av anakronistiska socialister.

1 kommentar:

  1. C och FP bör bilda Liberaldemokraterna, men KD? Liberalismen och konservatismen står väldigt långt ifrån varandra, även om KD rört sig mot ett frihetligare håll på sistone.

    SvaraRadera