tisdag 4 januari 2011

Etnisk rensning väntas efter folkomröstningen?

President Omar Hassan al-Bashir hotade i söndags med att hans land kommer att bli en stat styrd av islamsk lag om landets södra del väljer att bli en självständig stat i folkomröstningen i januari. Sydsudaneserna väntas stödja förslaget om södra Sudans utträde med stor majoritet.
Bashir har många andra bekymmer. I förra veckan avslöjade Wikileaks att brottmålsdomstolens chefsåklagare, Luis Moreno-Ocampo, misstänker Bashir för att ha smugglat ut nio miljoner dollar från Sudan. Dessutom har han åtalats vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag för krigsförbrytelser och folkmord i Darfur, som ligger i västra Sudan.
Sharia och Islam kommer att ligga till grund för konstitutionen; Islam blir officiell religion och arabiska det officiella språket. Den tillfälliga författning som infördes 2005 och som erkänner landets etniska och religiösa mångfald kommer att ändras. De icke muslimska sydbor som väljer att stanna kvar i norr efter valet kan befara repressalier och förföljelse.
Dags för en "etnisk rensning" där alla svarta afrikaner ska ut och bara araberna finnas kvar?

Läs artikeln i New York Times, "Islamic Sudan Envisioned if South Secedes", eller läs den här, översatt i Tempus nr 51 2010.

Tidigare bloggar om Sudan: Sydsudan ligger i startgroparna, Sudans president efterlyses för folkmord, Tredje världskriget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar