torsdag 17 mars 2011

Goodbye Lenin


I mausoleet på Röda torget (bild) i Moskva har vårstädningen börjat igen. Under två månader utförs profylaktiskt arbete på de mumifierade kvarlevorna av den sovjetiske revolutionsledaren. Experter lagar kropp, kläder och sarg tillhörande den man som i 87 år haft sin vila i en grav nära Kreml.
I år är debatten om mumien ovanligt häftig. Några medlemmar i regeringspartiet Enade Ryssland har på webbsidan goodbyelenin.ru frågat sina landsmän om de tycker att det är dags att respektera Lenins sista vilja och begrava honom ordentligt i St Petersburg tillsammans med sin mor. Fram till i dag hade 323 585 ryssar svarat. 67,44 % anser att ledaren för världsproletariatet ska få vila i en grav. Förutom expresident Michail Gorbatjov har företrädare för den ryskortodoxa kyrkan propagerat för att mausoleet ska stängas. "Att ha Lenin, denne gudlöse man på lit de parade mitt i Moskva är helt enkelt osmakligt", utropade också Rysslands högsta mufti.
Lenin, som dog 1924, betraktas fortfarande av det ryska kommunistpartiet som ett ideologiskt geni som lade grunden till världens största supermakt.
Lenins vaxartat lik (bild) är fortfarande en populär turistattraktion som regelbundet behandlas med en speciell cocktail av kemikalier för att stoppa den nedbrytning.

Läs artikeln i The Telegraph: "Russians want Lenin removed from Red Square", läs den här, översatt i Tempus nr 10 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar