söndag 27 mars 2011

Kommande mål för folkligt uppror?

Kung Mswati III har en Rolls Royce, 13 palats och 14 fruar. Nyligen fick han också höjd lön trots att akut brist på kontanter har tvingat Swaziland att minska statens utgiftsbudget rejält, vilket har underblåst missnöjet med hans regim. Kung Mswati III styr enväldigt den sista svarta absoluta monarkin. Kung Mswati är landets andre regent sedan självständigheten från Storbritannien 1968. I april har den 42-årige kungen suttit på tronen i ett kvartssekel. Kungen utnämner premiärministern och ledamöterna i parlamentet får inte tillhöra politiska partier. Säkerhetsstyrkorna har krossat oppositionella protestaktioner under 32 år av undantagstillstånd. I september "grep, misshandlade och trakasserade säkerhetsstyrkorna godtyckligt människorättsaktivister", enligt Amnesty International.
Förra året förlorade Swaziland med 1,2 miljoner invånare över en tredjedel av landets inkomster när en regional tullunion upplöstes i kölvattnet av den globala ekonomiska krisen, som ledde till markant minskad handel, enligt regeringen. Försöken att få in pengar via obligationer har misslyckats. I januari sålde Swaziland bara en femtedel av sjuåriga obligationer värda sammanlagt 106 miljoner dollar som bjöds ut på marknaden. Fackförbunden strejkar och protesterar för att regeringen fryser lönerna i offentliga sektorn.
Monarkin Swaziland kommer att gå miste om ett lån på 100 miljoner dollar från Afrikanska utvecklingsbanken om man inte lyckas minska statens skyhöga lönekostnader i förhållande till budgeten. Mswati har en personlig förmögenhet som uppgår till 200 miljoner dollar, nästan 10 procent av landets BNP.
Kan man vänta sig att det är i Swaziland som proteststormarna kommer att starta i länderna "Söder om Sahara"?

Tidigare bloggar om denna enväldiga hövding:
Afrikas andra Zimbabwe 2008-10-23
FI stöder kung Mswati IIIs månggifte i Swaziland? 2005-09-09

Läs artikeln i Bloomberg: "Rolls-Royce Riding Swazi King’s Pay Rises as Cuts Stoke Rage", läs den här, översatt i Tempus nr 12 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar